Welke computer heb ik nodig voor SketchUp?

SketchUp is een 3D ontwerp en tekenprogramma. 

Om hiermee een goede ervaring te hebben, is het dus ook belangrijk om de juiste hardware te gebruiken.

Hoe zwaarder/complexer je project is, hoe meer rekenkracht je computer nodig zal hebben.


Ben je een schrijnwerker en je tekent alleen maar kastjes dan is dat een heel ander verhaal dan wanneer je een tuinarchitect bent die een landschap wil gaan uittekenen met 100 den bomen ...


Een andere mogelijke factor die bepalend is, is welke render oplossing je gaat gebruiken. Bepaalde render oplossingen werken op de processor daar waar andere alleen werken op een snelle 3D videokaart.

Het hangt er allemaal van af waarvoor je SketchUp gaat gebruiken alsook van hoe zwaar/complex je projecten gaan zijn en welke render oplossing je gaat gebruiken.

Een andere iets is waarschijnlijk ook je budget ...

Wat is het beste een vaste computer of laptop?

Ik weet dat veel mensen vandaag al snel voor een laptop zullen kiezen, met het idee dat ze dan overal kunnen werken en dat ze die ook kunnen meenemen naar de klant/werf. En dat klopt inderdaad.

Er zijn wel enkele bedenkingen die ik zou willen meegeven.  

Het is momenteel de trend in laptop land om kleinere schermen te gebruiken. Persoonlijk vind ik een 17” scherm een echte minimum om goed met SketchUp te kunnen werken (met SketchUp of andere grafische programma's). De standaard vandaag is 15” …


Het nadeel van een vaste computer is dat je hem niet zomaar mee kan nemen maar het voordeel is wel dat je meestal een veel groter scherm hebt en of meerdere schermen kan gebruiken! Werken met 2 of meer schermen is een luxe en dat is in het algemeen bedoeld ...

Je kan natuurlijk een extern scherm en toetsenbord aan je laptop hangen ...

Alleen zou ik het volgende onthouden. Je kan een laptop kopen met dezelfde hardware dan een desktop. Echter, deze laptop zal 20-30% minder performance geven. (omdat alles gebouwd is op energiezuinigheid)


Als we naar SketchUp zelf kijken, is het verschil misschien nog niet zo groot.

Maar een laptop aanschaffen met het idee om veel te renderen, lijkt me niet de meest efficiënte oplossing. Zeker niet als je Lumion als render oplossing zou kiezen!


Het is natuurlijk een keuze die iedereen voor zich moet maken ...

Windows of Mac?

SketchUp kan je zowel op Windows als op Mac gebruiken.

Er zijn kleine verschillen in hoe SketchUp te gebruiken op Mac of Windows.

Mac biedt 2 mogelijke voordelen nl. meerdere bestanden kunnen naast elkaar geopend worden (kan ook op Windows door verschillende SketchUps te starten) en op Mac kan je direct pdfs importen (kan ook op Windows met een tussenstap).

Dus naar SketchUp toe maakt het niet zoveel verschil.

Waar dan wel?

De mogelijke keuze van je render oplossing. Op Windows kan je veel meer render oplossingen gebruiken dan op Mac. Su Podium en Vray kan je op beide gebruiken. Maar realtime render oplossingen zoals Enscape of Lumion, die werken alleen op windows!!


Nu, we hebben heel veel Mac fanaten die toch Lumion als render oplossing gebruiken. Hoe doen zij dat? Wanneer je veel renders moet maken, is het meestal toch handig om een specifieke render computer te hebben ... Dit kan dan een Windows computer zijn. Het grote voordeel is dat je op je andere computer gewoon kan doorwerken terwijl deze staat te renderen.


Als je geen persoonlijke voorkeur hebt voor Windows of Mac dan zou mijn keuze op Windows vallen. Dit omdat je dan zelf een keuze kan maken over welke onderdelen je precies in je computer wenst te hebben. De investering in een Mac computer met dezelfde hardware als een Windows computer, zal in het algemeen hoger zijn (zeker als je naar de high performance modellen gaat).

Het belang van de 3D videokaart!

Het belangrijkste onderdeel van je computer is je 3D videokaart. SketchUp is een 3D programma, alleen kijken veel mensen toch verbaasd als ze horen dat het een 3D videokaart nodig heeft ...

Heel veel laptops die vandaag verkocht worden, hebben GEEN 3D videokaart maar een geïntegreerde videokaart (die dan wordt aangeprezen als een 3D kaart).  Maar dat is dus niet zo!! De huidige generatie laptops hebben meestal wel een Intel 600 serie onboard videokaart. Nu, SketchUp zal hier wel op werken maar eens je meer complexe projecten gaat maken, zal je snel merken dat het niet zo vlot meer gaat ...

Vandaar de noodzaak van een goede 3D videokaart!


Nvidia of AMD?

Er zijn 2 hoofdspelers in 3D videokaart land. Nvidia en AMD.

Mijn advies is, ga voor een Nvidia kaart. 

Er zijn weinig problemen met Nvidia videokaarten tov AMD.


Game of Pro videokaart?

Bij 3D videokaarten heb je ook nog eens de keuze tussen game varianten of pro varianten.

 

Welke van de 2 kies je best?

Het antwoord zal verrassend zijn, ga voor de game variant!

Waarom? SketchUp heeft geen enkel voordeel (eerder nadeel) met de pro kaarten.

Dit zijn de Quadro (Nvidia) of FirePro (AMD). Dit zijn eigenlijk dezelfde kaarten als de game kaarten maar vooral 2x duurder.


Dus je gaat best voor de Nvidia Geforce daarna voor een Quadro of een AMD Radeon en dan pas voor een FirePro.


De keuze van je render programma heeft ook invloed op de keuze van de videokaart. Als je super snel wil renderen met vb Lumion of Enscape, dan is een snelle videokaart met veel geheugen natuurlijk ook heel belangrijk!


Dus mijn advies is, ga voor een Nvidia Geforce kaart!


Waarom geen workstation?

Als je een computerwinkel binnenstapt, maar ook bij veel online leveranciers, dan krijg je de vraag; waarvoor ga je de computer/desktop gebruiken? De kans dat je dan antwoord, om 3D te tekenen is groot ...

En vele zullen dan zeggen dat je een workstation nodig hebt!

Nu, als je alleen SketchUp gaat gebruiken en niet een echt CAD programma, dan is een workstation geen goede keuze!

De reden, deze hebben een Quadro of FirePro kaart en dat is niet de beste keuze voor SketchUp.

En ook wat betreft de inverstering ... ze vallen meestal duurder uit.


Notebook of Tablet?

We krijgen de vraag ook wel eens of SketchUp ook op een notebook (kleine laptop/surface) of op een tablet (iPad of Samsung tablet) gebruikt kan worden?


Wanneer je kijkt naar een Windows notebook - Surface, deze draaien gewoon op het Windows operating systeem (Windows 10) en hierop kan je SketchUp als desktop applicatie gebruiken. Echter is het zo dat deze standaard een Intel (600 serie) board videokaart hebben dus SketchUp zal werken maar complete projecten maken dat zal moeilijker gaan. (Omdat er een specifieke 3D videokaart ontbreekt)


Een iPad of Samsung tablet?

Hier kan je de SketchUp desktop applicatie niet op draaien.

Nu, je hebt wel een SketchUp Viewer app waarbij je je SketchUp model kan bekijken op je tablet. (hou er rekening mee dat de 3D prestaties van tablets lager zijn dan die van computers)

 

Wil je op je tablet kunnen tekenen?

Nu dat kan wel ... Er bestaat een SketchUp versie die in de webbrowser werkt.

Op die manier kan je wel met SketchUp tekenen op een tablet.

Maar de ervaring zal toch anders zijn dan op een vaste computer of op een laptop, vooral naar de input.

Belangrijkste onderdelen van je computer.

Er zijn 3 belangrijke onderdelen waar je veel aandacht moet aan schenken, naar order van belangrijkheid:

3D videokaart (gpu)

Processor (cpu)

Werkgeheugen computer


Opslag capaciteit en medium zijn belangrijk.

Vele computers en laptops hebben 2 harddrives. 

Een klassieke harddrive maar daarnaast ook een SSD drive.

De SSD is stukken sneller dan de klassieke harddrive. Alleen zijn die ook stukken duurder.

Op de SSD sla je meestal geen gegevens op maar dit is voor je besturingssysteem en om je programma’s te installeren zodat die zeer snel starten.

Windows - Mac

Lorem ipsum dolor sit amet enim. Etiam ullamcorper. Suspendisse a pellentesque dui, non felis. Maecenas malesuada elit lectus felis, malesuada ultricies. Curabitur et ligula.

Ut molestie a, ultricies porta urna. Vestibulum commodo volutpat a, convallis ac, laoreet enim. Phasellus fermentum in, dolor. Pellentesque facilisis. Nulla imperdiet sit amet magna. Vestibulum dapibus.

Video advies

Sign-up, dance, do push-ups, scream your name and win.

Or not. Just watch the video.

#

Opgepast

Als je eveneens de aanschaf van nieuwe hardware overweegt (windows), schenk dan extra aandacht aan de videokaart! Onder Windows raden we minimum een nVidia GTX 900, 1000 of 2000 serie aan. We raden Quadro of AMD FirePro kaarten ten stelligste AF. 

Ook zullen Intel HD en Intel Iris onboard videokaarten niet de beste ervaringen leveren als je aan de slag gaat met grote projecten.